Alla inlägg under februari 2008

Av Emelie S-Kajle - 16 februari 2008 12:54

Började morgonon med en skogspromenad med Ian. Han sköter sig kanon i skogen nu. Håller sig nära mig och skulle han komma långt före stannar han själv och väntar in mig. Inkallningar funkar bra. När vi kommer hem går han direkt till dörren, förrut sprang han ut på vägen och ville inte alls komma in. Då var jag tvungen att koppla honom sista biten i skogen om jag inte ville ta den disskutionen.


Sen bar det av till stallet. Red Tzaar, Helena Bom tillsammans med Elina & Filma. Eftersom att det fortfarande var lite hårt i marken fick hästarna ha sina tofflor på. På vissa sträckor gick det riktigt bra att trava trots underlag. Den del av sträckan som i vanliga fall är som gjord för galopp, en lång skogsväg var tyvärr väl använd under blötperioden. Så nu var den alldeles knöglig :(


Det var en mysig tur med mkt tjatter. Det märks på Tzaar att han är påverkad av fällningen. Han är loj och blir fort trött och svettas kopiöst. Ska nog ta och hjälpa honom lite genom att raka undersidan av halsen och bringan.


På em var jag med Mervi på en konsultation, för att lära mig lite mer. Jättenyttigt att se andra träna med sina hundar. Fick faktiskt ngr aha upplevelser, sånt som jag inte kopplar när jag själv håller på. Den ena hunden påminde väldigt mkt om Ian, så där fick jag med mig mkt hem. Ian låg i Mervis bil och sussa hela tiden, så duktig så.

Av Emelie S-Kajle - 15 februari 2008 12:45

Jaha min önskan gick inte riktigt fram då... Minus grader och på väg hem från jobbet börja det tok snöa och blåsa. Näe det blir ingen lektion idag. Bamorah är känslig om sina bara tassar och vill inte jobba på hårt underlag. Rattar om lite och styr mot bolaget för lite vin, mums


Senare när jag är ute hos hästarna och ger dem mat så lättar vädret upp sig. Lika snabbt som blåsten och snön kom så var den borta och genom molnen tittar månen fram och det är hur mysigt som helst. Ångrar lite nu att jag inte tog en tur iallafall. Men nu hade de precis ätit, jaja fick njuta lite på marken bredvid hästarna istället.


Roxanna gjorde lite övningar med Bimotha på volten.

Av Emelie S-Kajle - 14 februari 2008 15:29

Usch i dag var det inte alls lika mysigt ute, kalla vindar. Eftersom jag kände på mig direkt på morgonen att de skulle bli tidspress idag oxå så tog jag & Ian en promenad i skogen innan vi begav oss till stallet. Allt var lugnt han strosa en bit före mig och kom när jag bad honom.


Väl i stallet började jag med Bimotha ett kort pass på volten. Vi testade att ha ranch sadeln på, då den andra är lite för trång i bogen. Jag har hela tiden trott att denna ska vara för lång för henne så jag hamnar för långt bak på ryggen men det var ingen fara. Däremot var den väldigt stor i bogen så jag padda upp den i fram.  Vi premiär använde kapsonen oxå, tidigare har jag ridit henne i natural hakamore.


Hon hade inga invändningar mot "nya" sadeln, det är bakgjord på denna som hon aldrig haft förrut, så det var bara o hoppa upp. Vi gick lite på volt och försökte få henne att först och främst följa mina "magögon", fick hjälpa till med tyglarna emellanåt. vi kollade halterna och de sitter, så fort jag slutar rida stannar hon. Ryggning däremot var lite trögt idag. Mitt mål är att de ska backa för mitt säte men tills det sitter hjälper jag till lite med tyglarna. Vet ej om hon hade synpunkter på kapsonen för i hakamoren har hon backat med eftergift men nu körde hon bara upp huvudet. När jag fick till det någorlunda nöjde jag.


Sen gjorde vi ngr flytta rumpa och ge nos, när jag tar tyglarna ska hon ge efter i nosen (när vi sen har bett ska hon ge efter i det). Detta funkade däremot bättre i kapsonen än i hakamoren.


När jag sen kommer till hagen och ska byta häst hittar jag Niepona utanför hagen mumsande på lite torrt gammal gräs, hmm har löshoppningen satt sina spår eller... Tar in henne och Bimotha i hagen och börjar gå runt hagen. Och uppe i skogen är staketet trasigt, flera stolpar av alt uppslitna ur marken och  ca  50 m tråd saknas, undrar om det sitter fast på ett älgben flera km bort.Jag haaatttar verkligen att laga staket! Att bygga hagar är ok då ser man ju hur fint pållarna kommer få det men att laga, näe. Fixar iallafall stolparna och beger mig på tråd jakt. En bra bit upp iskogen hittar jag tråden instrasslad i ngr buskar. Vette tusan om det är Niepona som blivit trängd och valt att hoppa ut eller om de haft påhälsning. Hittar inga hovspår där tråden var och Niepona hade inga märken. Jaja det blev inge ritt för Niepona idag för klockan hade hunnit bli dags att åka till jobbet.


Sabina rider Tzaar.


Hoppas på plus grader i morn så volten är shysst så jag kan rida lektion på Bamorah för Linda.

Av Emelie S-Kajle - 13 februari 2008 14:15

Niepona & Ian fick promenera på kalhygget och medans vi gick kom solen upp och det blev super fint väder. Vi gjorde en paus, Niepona fick beta lite och jag & Ian mös i solen, vilken energi kick. Sol det har man ju inte direkt varit bortskämd med på sistonde.


Jag la in några stanna vid inkallning och sitt stanna kvar vilket gick galant, duktiga lilla vovve.


När jag sen hämta in Tzaar för en tur inser jag att våren måste vara här nu. Först detta underbara väder och för att han fäller nå kopiöst nu, hoppas vädret håller i sig annars kommer han ju frysa när han inte har päls som en isbjörn längre.


Eftersom att det var hårt i marken efter nattens minus grader höll vi oss i ena sommarhagen där underlaget var helt ok. Till en början kändes han väldigt fin. Vi gjorde lite sidepass, öppnor o slutor, kanelbullar (öka och minska volten). Men samtidigt som allt börjar krascha kommer jag på mig själv med att undra över tiden... Tidspress är inge bra när man är ute och rider, och framför allt inte när man vill njuta av solen. Klart inte han presterar om jag har tankarna på annat håll. Ger upp det där med att gå "fint" och tar några tjiho galopper genom hagen. För första gången på 9år bockar Tzaar med mig. Först blev jag jätte arg, tänk på min nacke.....sen tänker jag att det är så mjuka bockar så va fan, rid igenom dem så kanske det inte blir en grej av det.


Skritta sen vi en sväng i skogen, han blev ju alldeles svettig i värmen :)



Av Emelie S-Kajle - 12 februari 2008 13:14

Tog en barbacka tur på Bamorah med Bimotha på släp, med sällskap av Elina & Filma, utrustade med pannlampor och ett gäng med reflexer då vi måste gå en bit längs vägen. Vi hade planerat en lite längre tur men både var så trötta så det blev lilla skogsrundan istället.


Niepona fick göra lite övningar i korallen. Vi träna flytta rumpa, där hon ska sätta innerbak under sig och stå still med framdelen. Flytta framdel, trampa över med innerfram. Och sen "dansen" där man sätter ihop dessa två genom att först böja huvudet, avslappning, flytta rumpa och sen flytta framdel så hon byter sida. Vänster sida har hon svårt att sätta under sig bakbenet men höger är det klockrent i ett svep så det blir som en dans.


Tränade även med att kasta rep över henne. Jag står bakom med långrepet i grimman och gungar det först mot hennes ben och accepterar hon detta svingar jag repet över henne så det kommer ner och gungar mot benen på andra sidan. Denna övning gjorde jag med Bamorah som till en början var super rädd om sina ben och kunde dra iväg i full fart om t ex ett rep kom mot dem nu står hon still och på sin höjd lyfter benet men aldrig går iväg. Niepona har gjort detta ett par ggr nu så hon bryr sig inte speciellt.


Sen blev det lite tränsträning i stallet. Jag vill att hästarna ska stå med sänkthuvud i behaglig höjd och lite böjd mot mig och där ska huvudet förbli tills jag är klar även samma när tränset ska av. Eftersom att jag inte rider små tjejerna i träns än blir det inte så mkt träning av detta så ibland är det nyttigt att påminna dem.


Det blev på och av med tränset ngr ggr och om man borser ifrån de ggr Ian kom och skulle pussas, vilket resulterar i att Niepona tar upp huvudet, så gick det galant.

Av Emelie S-Kajle - 11 februari 2008 13:12

Ytterligare en skit måndag med nacksmärtor, som tur var kunde Sabina hjälpa mig med fodring av hästarna efter att hon ridit Tzaar så jag behövde inte åka upp till stallet alls, krascha i säng istället.

Av Emelie S-Kajle - 10 februari 2008 11:09

Sabina red Tzaar, Helena Bamorah med Niepona på släp och jag red Bimotha (bitvis promenerade, vi har trots allt inte ridit ut mer än ca 5-6ggr) och Elina & Filma gjorde oss sällskap.

Vi red runt grannbyn och en liten sväng i skogen. Även om vi promenerat denna runda många många ggr under småtjejernas liv så är det självklart lite extra pirrigt första gången man riden den, vi ska trots allt ta oss förbi en massa hus med allt vad det innebär, en stor flock med bisonoxar, husbyggen, la´gård med kossor och dagen till ära höll någon på att elda kvistar så vi var tvungna att passera en stor "majbrasa", men det gick såklart galant även när jag satt på men hon tyckte nog det var lite jobbigt att bära matte upp för de två långa backarna :)

När vi skulle upp i skogen var vi först tvungna att ta oss över en jättelerpöl. Bamorah som inte tycker om att skita ner sig tyckte att bästa lösningen var att springa över och Niepona bestämde sig för att pölen nog  måste undersökas innan övergång varpå stakars Helena håller på att slitas i två. Bamorah fick pga detta gå 3 ggr genom pölen, hihi. Bimotha tyckte oxå att det verka väldigt dumt att skita ner sig, precis när jag tor att hon är på väg över bestämmer hon sig för att gena på sidan under grangrenarna vilket resulterar i att jag får träna limboteknik, ibland så är man vig som tusan :) Tzaar han klafsar så snällt igenom leran.

Det var faktiskt riktigt mysigt när hela familjen var ute tillsammans.

För Ians del var det träning vid Kvarnen för Mervi. Idag var det 13 hundar med. Ian var mer än vanligt stressad idag det var inte förrens slutet på timmen då jag fick någorlunda kontakt med honom. Vi hade ringträning med möten och precis som förra veckan reagerar Ian väldigt starkt på rottisen(oxå han på Ian)så vi försöker hålla oss ifrån varandra för att inte stressa hundarna mer än nödvändigt. Vi tränade även att gå bakom varandra två o två förbi de andra som stod på led, hundarna ska då lita på att matte/husse har kontroll trots att någon förföljer samt alla de hundarna man passerar. Vilket Ian inte alls trodde att jag hade, det var fort fort förbi.

Sen lilla promenaden upp till kvarnen, vilket gick hyfsat utan drag. Där fick alla lämna sina hundar en o en till Mervi och sen gå undan en bit för att se hur hundarna reagerar när man går och när man kommer tillbaks, utan att prata med dem. Idag blev Ian stressad över högtalaren som Mervi hade på sig så att vi alla ska höra henne, så han hade fullt upp med den. Andra gånger vi gjort detta har han blivit överlycklig att Mervi kommer fram sansat sig rätt snabbt och tillbaks till glädje när jag kommer tillbaks och sansat sig snabbt igen.

Vi avslutade med gemensam promenad ner till sjön o tillbaks, vilket jag & Ian klarade med väldigt lite drag :)

Som tidigare söndagar har Ian deckat i bilen efter ett sådant här pass, helt färdig, och kan sova i timmar. Resten av dagen hade vi bra kontakt, han fick t om delta i träningen av Filma i tranport genom att promenera omkring utanför släpet, vilket tidigare fick henne att rusa ut, inget drag i kopplet och framför allt inget ifrågasättande av saker som han defenitivt vet vad som gäller, mitt lilla yrväder till tonåring.

Av Emelie S-Kajle - 9 februari 2008 10:44

Började morgonen med en promenad med Bimotha & Ian. Hade ingen lust att klampa lera så vi begav oss till kalhygget, perfekt träning, koncentration om vart man sätter hovar/fötter och tvungen att lyfta ordentligt på benen. Och jag mitt pucko hade ju självklart klätt mig för flera minus när det egentligen var typ 5 plus, hade lugnt klarat mig utan täckbyxor och 2 tröjor mindre, svettigt värre.

Även idag gick det bra med Ian, han kom vid inkallning och t om gav Bimotha en puss ute, framsteg.

Hade lastträning med Elina & Filma och då Filma är en liten drama queen tyckte jag att Elina även skulle träna på Niepona som inte hetsar upp sig, så Elina hinner med med vad hon ska göra. Idag var förvisso Niepona lite larvig och ville inte stå still i släpet, men för Elina´s del var det ju positivt för det blev mer träning :) Vi avsluta när Niepona stod lugnt och avslappnat kvar inne i släpet.

Ja och sen var det mörkt igen då. Tog en barbacka tur på Bamorah med Tzaar på släp tillsammans med Linda & Babs.

Ovido - Quiz & Flashcards